MOJE PASJE: Dla głodnych wiedzy dieta dojrzałego mózgu. Spotkanie z dr. Wandą Matras-Mastalerz

Codzienna dieta ma ogromny wpływ na pracę naszego mózgu. Mózg ludzki stanowi ok. 2% wagi ciała, ale pobiera aż 20% energii i ok. 25% tlenu dostarczanego naszemu organizmowi. Żywi się glukozą, spalaną w obecności tlenu. Naukowcy dowiedli, że prawidłowo ułożone menu pomoże nam zwiększyć koncentrację, wydajność umysłową, kreatywność oraz odporność na stres. W ciągu tygodnia powinniśmy zjadać około 60 rodzajów produktów. Gdy dostarczamy naszemu mózgowi odpowiednich składników odżywczych, izolacja jest lepsza, a co za tym idzie – informacja jest przekazywana znacznie sprawniej. To co jemy ma również wpływ na prawidłowe działanie komórek glejowych, które wytwarzają osłonki mielinowe oraz odżywiają aktywne komórki nerwowe. Odżywianie wpływa również na neuroprzekaźniki, czyli substancje chemiczne, które przekazują sygnał przez synapsy (połączenia pomiędzy komórkami nerwowymi).

 

Dr Wanda Matras-Mastalerz – certyfikowany Trener Stymulacji Pamięci i Rozwoju Intelektu, Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie

 

Wstęp: 1 zł

Data

Lut 27 2020

Czas

17:00

Lokalizacja

Klub Kazimierz
ul. Krakowska 13
Klub Kazimierz

Organizator

Klub Kazimierz
Szukaj...
Skip to content